Een camper reis door Noorwegen

Eindelijk dan toch, 26 juli 2019 vertrok ik, samen met een vriendin in een groene camper, naar Noorwegen. Een reis die al lang op mijn lijst stond. Drie weken zonder planning en afspraken. Samen met Patricia, de mooie natuur in Noorwegen ontdekken. De enige afspraak die we hadden was dus “We zien wel wat de dag ons brengt als we wakker worden”.

Noorwegen: ruwe natuur en vol met adembenemende uitzichten. Via kleine bergwegen met spannende haarspeld bochten.  Dankzij de vele tunnels verbonden door rotondes, rijden we kilometers door dit adembenemende land.  Omhoog langs de randen van beschermde natuurparken, door maanlandschappen, langs snel stromende rivieren, richting de Fjorden en weer naar beneden.

Wildkamperen in de  vrije natuur.

De ene avond reden we een mooie camping op, om vervolgens een paar dagen later weer in alle rust in de vrije natuur te ontwaken. Ontbijten deden we aan het water, in stilte, met alleen wat vogeltjes gezang.

Het liefst stonden we dan ook alleen. We hadden geen behoefte om te socializen met de bussen vol toeristen. We waren liever samen, alleen. Zodat we (ongestoord) genoten van al de pracht om ons heen. 

In de middag aten we, na een hike, chips en koekjes en de avond sloten we af met een glas wijn, die we hadden verstopt onder in de bus. Soms in stilte en soms met mooie diepe gesprekken.

Tijdens wandelingen waren we elkaar kwijt of liepen we dicht in elkaars voetsporen. Het maakte niet uit, samen kwamen we toch wel weer.

Eindeloze landschappen fotograferen

Vaak zette ik zo ineens weer de camper aan de kant van de weg, omdat het zo mooi was en dit toch gefotografeerd moest worden. Ik was niet bang dat Patricia zich zou gaan vervelen of irriteren aan mijn spontane stops. Ze fotografeerde dan zelf vrolijk mee.

Noorwegen is vooral veel sprookjes landschappen verstopt in de mist. Af en toe scheen de zon dwars door de wolken heen en spoelde de volle regenbui de modder van onze camper.

Mooi ruig Noorwegen, mag ik snel weer bij je langs komen?

Left my footprints

Made new memories

In beautiful Norway

Until we meet again

Tip 1

Reizen door Noorwegen

Reizen door Noorwegen kan op verschillende manieren. Wij zijn op de bonnevooi heen gereden. Via Zweden, de Sontbrug,  Øresundsbron. De boot kan ook, maar wij hadden behoefte aan vrijheid zonder op tijd te moeten rijden.

Met de auto langs hutten of campings voor overnachtingen. Voor een camping ben je gemiddeld €30 euro kwijt voor 2 personen.

Op de meeste campings mag je vrij staan waar je wil. Zo nu en dan sta je dicht op elkaar en als je de kleinere campings pakt heb je alle ruimte.

Hutten heb ik weinig ervaring mee. www.buroscanbrit.nl  is een goede reis organistatie die hier meer over kan vertellen.

Tip 3

Camper huren

Wij zijn met de camper gegaan, deze hebben we gehuurd bij  www.goboony.nl. Een betrouwbare organisatie waar je particuliere campers kan huren. Wel in de gaten houden of de camper zelf goed verzekerd is en de eigenaar hem apk laat keuren.

Er zijn genoeg andere manieren om te huren. Belangrijk is dat hij geschikt is voor bergpassen. Dat je de stijle wegen en speldbochten kan rijden. Deze kunnen spannend zijn, zeker wanneer je een grote toerbus tegen komt.

De benzine kun je gewoon tanken met je bankpas, de prijs is hetzelfde al in Nederland. 

Tip 3

Wildkamperen in Noorwegen.

Wildkamperen kan en mag in Noorwegen. Dit is een mooie ervaring. Wel zijn er regels. Wees zuinig met de natuur, ruim alles op en laat geen sporen achter. Hou rekening met prive grond, niet alle Noren vinden het fijn dat je op hun grond staat zonder toestemming. En ga zeker niet kamperen op plaatsen waar vogels aan het broeden zijn.

Wij hebben vooral genoten van het wildkamperen in Midden en Oost Noorwegen. Dit omdat het hier rustiger is, minder toerisme en mooie natuur.

 

Tip 4

Boodschappen doen in  Noorwegen.

Het eten in de supermarkt is wat duurder. Zo nu en dan kun je naar de grote winkel, dit is dan zeker een aanrader.

Wij zijn vooral naar de kleinere supermarkten gegaan. Omdat deze op de route lagen en wij vonden het leuker om rond te lopen tussen de Noren zelf. Vanuit huis hadden wij stiekem inkopen voor een heel weeshuis gedaan.  Lekker hollands dus.

 

Tip 5

Uit eten in Noorwegen

Eten in restaurants hebben we overgeslagen, omdat ons eigen eten buiten in de natuur te lekker was en vooral ontspanning gaf. Koken en chillen met een biertje met uitzicht over een meer. Wat wil je nog meer.

Wel zo nu en dan een kop koffie met lunch. Voordat je bij Geirnager komt, rij je langs de http://www.djupvasshytta.no/en/ Hier konden wij niet genoeg krijgen van ons uitzicht.

Tip 6

Fotograferen van het prachtige Noorwegen

Neem vooral de tijd  voor mooie foto’s. Zelfs overdag kun je de mooiste natuur fotograferen. Want het weer is om de haverklap anders. Schijnt het zonnetje, een uur later drijven de wolken over een prachtig meertje. 

Wil je meer tips, vraag gerust hoe ik het mooie landschap heb weten vast te leggen. 

 

 

 

Vooral geen zorgen maken, gewoon genieten van je camper reis door Noorwegen. De mensen zijn introvert, maar willen je zeker helpen. De natuur is overal mooi, sla liever de drukke plekken over als je van rust houdt. Overwegingen om iets te laten omdat het duur is snap ik. Het rondrijden en wildkamperen geeft al genoeg plezier.

Wil je een een werk aan de muur, laat het mij dan weten. Zoek een mooie foto uit en ik regel de rest.